Utazás Kutyával

Egyre többen vagyunk, akik szeretnénk négylábú családtagjainkat (a szőrös gyereket :) ) is magukkal vinni a rövidebb-hosszabb utazásokra, akár belföldről, akár külföldről beszélünk.

Ebben a bejegyzésben végig vesszük szép sorjában az összes utazási eszközt, az utazási feltételeket, s hogy mire érdemes figyelni ezekkel kapcsolatban.

I., Autós utazás

Fontos tudni, hogy a kutya bírja-e az utazást. Ha nem annyira bírja, akkor ehhez szoktatni kell. A rövidebb autókázástól, ami 5-10 perc lehet, megszoktathatjuk a hosszabb több órás utakhoz szép lassan, de ez sok idő.

Ha az utazással nincs különösebb baja, akkor jöjjenek a részletek.

Belföldön történő utazás feltételei:

 •  legyen nálunk kutyánk oltási könyve
 • azok a dolgok, amihez a kutya hozzászokott (etető-itatótála, játéka, fekhelye, vagy egy kedvenc takarója, a megszokott tápja/ eledele)
 • a kutya a szabályoknak megfelelően utazzon az autóban

Más kötelező ilyen esetben nincsen, a többi a gazdira és a kutyára van bízva.

Ha hosszú útról beszélünk, akkor 2-3óránként érdemes pihenőt tartani, ahogy az autó vezetője is pihen, úgy a kutyának is jót tesz egy 5perces pihenő, hogy el tudja végezni a dolgát, meg is tudjuk itatni ilyen alkalmakkor.

Ha szeretik használni a gazdik, s a kutya is tud belőle inni, akkor nagyon jó találmány az úti itató.

Kutya uti itató
Kutya uti itató

Fontos figyelni a hőmérsékletre az autóban.

Ha légkondicionált az autó, a hőmérséklettel óvatosan bánjunk, ne legyen túl hűvös, s irányítsuk úgy a fúvókákat, hogy ne telibe menjen a hűvösebb levegő kedvencünkre, mert bizony kötőhártya gyulladás veszélye fennáll náluk is, mint az embernél.

Ha nagyon meleg van, nincs légkondicionáló, akkor a pihenőket sűrítsük, szellőztessük ki az autót, amennyire lehet. Mivel a kutyák nem tudnak izzadni, verejtékmirigy csak a talppárnákon vannak, ezért a hő leadását csak lihegéssel tudja végezni. Ezért szükséges a megfelelő hőmérséklet, s a sokszori itatás.

Az etetés ennek a fordítottja, utazás előtt már pár órával, ha lehet, ne kapjon enni kedvencünk, mert így utazás során könnyen behányhat.

Nem lesz semmi baja a kutyának, ha kicsit hosszabb ideig nem kap enni, az utazást megkönnyítjük neki így, hogy nem kell az émelygéssel foglalkoznia.

Még egy fontos dolog:

Sose hagyjuk kedvencünket az autóban őrizetlenül, bezárva.

Megijedhet, zárt ajtók mögött nem juthat elegendő mennyiségű levegőhöz, nagyobb melegben pedig hőgutát kaphat, s rosszul lesz az állat.

Kutya autóban történő elhelyezése a hivatalos szabályzat szerint:

A KRESZ-ben szó szerint a kutyára semmilyen kitétel nincsen, de több helyen olvastam, hogy elvileg rakománynak minősül (egyéb szállítási szabályzatok lásd külön):

Ami tehát a Kresz-ben van a teherszállítással kapcsolatban (kiemeltem, ami fontos):

„47. § (2) A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.

a) a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében ne akadályozza;

d)288 úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék, ki ne ömöljék, továbbá olyan módon legyen lefedve (letakarva), hogy le ne szóródjék;

[Bevallom őszintén kíváncsi voltam, hogy hivatalos válaszként mit kapok, ezért felhívtam a Nemzeti Közlekedési Hatóságot (NKH), akik a telefonban azt mondták, nem tudják a választ, átirányítottak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM), hogy ők módosítják a Kresz szabályait, kérdezzem meg őket.”

Majd az NFM a kérdésemre azt válaszolta, hogy kérdezzem meg az NKH-t, hisz erről ők tudnak azonnali választ adni.

S nem utolsósorban a Minisztérium egy levélre 30napos határidővel válaszol…..

Na de sebaj, hivatalos levelet elküldtem…..várjuk a hivatalos választ.]

Természetesen a hivatalos válasz kézhezvételéig leírom azokat, amik a kutya szállításával kapcsolatban a legbiztonságosabbak, s talán a leghivatalosabbak:

 • Anyósülésen ülő személy fogja az állatot, kutyán rajta a nyakörv+póráz, szigorúan a lábazati résznél lent a földön van kedvencünk (nem ölben, nem a nyakunkban, nem biztonsági övvel őt is összekötve). Kutya ebben a helyzetben a lábnál ül, fekszik, amit akar.
 • Hátsó ülésen van a kutya, hám rajta, s a hámot összekapcsolom a speciális kutyák részére készített biztonsági övvel. Így a kutya megfelelően rögzítve van, nem borul le a lábazati részhez, nem mászik a gazdi nyakába, s nem utolsó sorban egy nagyobb fékezésnél nem borul előre és töri el a gazdi nyakát.

   

  Kutya biztonsági övvel bekötve a hátsó ülésen
  Kutya biztonsági övvel bekötve a hátsó ülésen

   

 • Vehetünk a kutya méretének megfelelő utazó „box”-ot, (műanyagból, fémből, vagy textilből) az is megfelelő, ha csúszásmentesen van rögzítve. Kutya méretétől s a szállító box méretétől is függ, hogy biztonságosan a hátsó ülésen, vagy inkább a csomagtérben helyezzük el így kedvencünket.
 • Egyterű autó esetében a csomagtérben is utazhat szabadon a kutya, de csak úgy, ha az a célnak megfelelő ráccsal, vagy speciális hálóval le van választva az utastértől.

A KutyaPont Kutyakozmetika megnyitásával az egyik gyerekkori álmom valósult meg. Mindig is szerettem az állatokat. Fitalon állatorvos szerettem volna lenni, de szüleim inkább a jogi terület felé tereltek. Így végül az Államigazgatási főiskolán szereztem diplomát. A sok éves irodai feladatok és az estig tartó papírmunka közben határoztam el, hogy pályát módosítok és visszatérek a gyerekkori álmokhoz: 2011-ben úgy döntöttem állatokkal szeretnék foglalkozni és kutyakozmetikus leszek.

Eszter és Oszkár