Bolha, Bolha, Bolha, Kullancs!!!!!!! I.rész

Még bőségesen tart a bolha-kullancs szezon így ősszel, bár most hirtelen leesett a hőmérséklet, ez ne csapjon be minket, bolha-kullancs ellen még mindig védekezni kell, sőt ha télen nincsenek hatalmas fagyok, akkor akár egész téli időszak alatt sajnos védenünk kell kutyusainkat ezektől kártevőktől.

Sajnos az utóbbi évek enyhe telei miatt ezek az állatok rettenetesen elszaporodtak, s bár tavasztól őszig tart a szezonjuk, az enyhe téli és a kevésbé forró nyári hónapokban is mostanában elég aktívak.

Én kimondottan utálom mind a kettőt, nézzük, hogy vehetjük észre őket, mit tehetünk ellenük, hogy segíthetünk kutyusunkon, hogy megelőzzük a bajt, és ha már megtaláltuk kutyánkon, mi az utókezelése a 2állat okozta károknak.

Nézzük először a bolhát!

A tévedések elkerülése végett célszerű kimondani, hogy manapság kutya bolhát már bárhol felszedhet.

Igen, igen van külön sünbolha, macskabolha, kutyabolha, de mégis meg tudják egymást fertőzni ezek az állatok.

Macskától, süntől, nyesttől, galambtól, másik fertőzött kutyától. Mindenhol ott vannak…..MINDENHOL. Nemcsak vidéken, hanem bent a városban a betonon is.

A kutyafutiknál ezért kell vigyázni, hogyha fertőzött a kutyusunk ne vigyük közösségbe, mert a többi kutyuson, amelyik kutyán nincs bolhanyakörv vagy spot on, tehát nincs megelőzés, ott rögtön már a másik kutya is fertőződhet a bolha által.

1, Mi a bolha?

A bolhák 1–4 mm nagyságú sötétbarna, már-már fekete szárnyatlan rovarok. Hátsó lábuk viszont erős ugróláb, amivel viszonylag nagy ugrásokra képesek.

Testük oldalról lapított, fejük kicsi, szájszerveik szúrásra és vérszívásra módosultak.  Madarakon, emlősökön élősködnek. A kifejlett állatok vérrel táplálkoznak, a petéket a gazdaállat fészkében, odújában, esetünkben pedig kutyusunk ágyában és a lakás többi részében, pl.:  parketta repedéseiben szórja el. Napi 40-50 petét rak le.

Van külön emberbolha is, de ezek nem jellemzőek.

A kutyabolha és a macskabolha viszont az emberen is képes vért szívni, különböző fertőző betegségeket terjesztenek. Ezek a bolhák köztesgazdája egyes galandférgeknek, melyek az embert is veszélyeztethetik. Terjeszti továbbá a „macskakarmolásos betegség” kórokozóját.

A „macskakarmolási betegség”-ről (másnéven bartonella-fertőzésről) bővebben itt olvashattok:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10576/macskakarmolasi-betegseg-es-tunetei

 2, Honnan veszem észre, hogy bolhás a kutyám?

 • feltűnően vakarózik (ez sajnos nem mindig jel, mert sajnos sok minden mástól is vakarózhat a kutyánk…..allergia stb.)
 •  kutyusunk nyugtalan, rágcsálja magát, lábát, oldalát, fenekét. (hirtelen összeáll nagy csomókban a kutyánk szőre…)
 • esetleges szőrhullás lép fel bizonyos területeken

3, Ha bolhagyanús a kutyusunk, mit keressünk rajta?

Pörgessük visszafele a szőrét a kezünkkel, s vagy már akkor kiszúrjuk a kis fekete/barna rohangászó bolhákat, de esély van rá, hogy nem azonnal vesszük észre. (pl.: ha fekete a kutyusunk, vagy egy mopsz szőrében sem túl könnyű kiszúrni a bolhákat.)

4, Mit keressünk még a bolhákon kívül, mit vehetünk észre a kutya bőrén, ami gyanús lehet?

 • Piros foltok a kutya bőrén…vagy a vakarózástól vagy a saját maga rágásától. Illetve ezek a csúnya piros foltok kialakulhatnak az úgynevezett „bolhacsípés elleni reakciótól is.” A kutya bőrén egy allergiás reakció lép fel a bolhacsípés miatt. Az allergén a bolha nyálában van, egy hisztamin-szerű anyag, mely erős viszketést okoz.
 • Lehet hogy bolhát épp nem találunk, s piros foltokat sem, de bolhásság esetén a szőrt visszapörgetve, apró fekete koszokat találsz, ami koromhoz, homokszemekhez hasonló. Ez nem a bolha petéje, hanem a bolha kakija. Ha sok van a kutyánkon, akkor sok a bolha is, fogunk találni bolhát is. (Csak érdekességképpen. Ha a kutyánkat lemossuk, hogy legalább a bolhakakiktól megszabadítsuk a kaki mély narancssárgára/vörösre festi a vizet, ne ijedjünk meg, olyan mintha vér lenne. Ez is csak egyértelműsíti a tényt, hogy bolha van, mert a homok nem lesz vörös a víz hatására.)

5, Oké, felfedeztük, hogy a kutyánk bolhás….Mit tegyünk?

Elmehetünk állatorvoshoz, ha mégsem vagyunk biztosak a saját felállított diagnózisunkban. Ha tuti bolha, akkor nem fontos állatorvoshoz menni.  Két dolgot tehetünk vagy otthon mi magunk kezeljük kutyusunkat bolha ellen, vagy felhívjuk kutyakozmetikusunkat és szakszerű segítséget kérünk.

Egy fontos gondolat, akár mi, akár a kozmetikus fertőtleníti a kutyát, az otthonunk fertőtlenítése mindenképpen ránk vár, gazdikra!!! Erről még lejjebb írok bővebben.

Ha kutyakozmetikus segítségét kérjük, telefonon egyeztessük vele, és szóljunk előre, hogy kutyusunk bolhás, mert így a kozmetikus fel tud készülni a helyzetre:

 1. fertőtlenítő szer és bolhairtó szer biztosan legyen nála,
 2. felkészülhessen, hogy a kezelés hosszabb lesz, tehát több időt szán a kutyusunkra és a kozmetikai fertőtlenítésére a kutyi után
 3. általában a bolhás kutyit utolsónak szoktuk behívni, egyrészt hogy bőven legyen elég idő rá, másrészt, hogy ne jöjjön utána közvetlenül másik kutya, aki a kozmetikában megfertőződhetne, mielőtt a kozmetikus ki tudja fertőtleníteni a kutyakozmetikáját.
 4. illetve, hogy a gazdi felkészülhessen, hogy a kezelés ezáltal drágább lesz.

Ha és amennyiben lehet, ne ezen spóroljunk, jobb, ha kutyakozmetikusunk kezeli a helyzetet, mert kutyusunkat szakszerűen meg tudja szabadítani a bolháktól. A gazdi és a kutyus is megkönnyebbül. Ne küzdjünk otthon a bolhák ölésével, hosszadalmas és legyünk őszintén nem túl guszti feladat.

Nekem volt sajnos olyan gazdim, aki túl sokáig várt és remélte, hogy ő is meg tudja oldani a helyzetet. A kutya végül nálunk kötött ki, kb 100db bolhát öltünk ki belőle, a gazdi és a kutyus otthona pedig addigra annyira fertőződött, hogy a gazdit is csípték már a bolhák és végül rovarirtókat kellett hívni a lakás fertőtlenítésére.

6, Mit használjunk, és mit tehetünk pontosan, hogy túl legyünk a bolhákon???

1. lépés:

Kutyánk fertőtlenítése és megmenekítése a bolhától: A kutyit bolhátlanítani kell, ezért első körben egy kisebb helyre szeparáljuk el őt, hogy a lakás teljes területét ne tudja bolhapetékkel teleszórni.

Ha van más állat még fontosabb a szeparálás, mert visszafertőzhetik egymást az állatok. (pl kutya-macska együtt él, s újrafertőzik egymást)

A kutyát fürdessük meg Neostomosan-al. (Neostomosan ampulla állatpatikában kapható, toxikus szer, macskára nem szabad tenni, kutyákat lehet vele fürdetni. Az ampulla tartalmát 1liter langyos vízbe oldjuk fel. nagyon kellemetlen szagú, maró folyadék) A kutyára rálocsoljuk, vagy fújókába tesszük a szert és úgy fújkáljuk rá a kutyára a kádban! Hagyjuk a kutyusunkat a ráfújt szerrel 10-15percig állni, majd alaposan öblítsük le. Közben a bódult/haldokló bolhákat szedjük ki kutyusunkból és öljük meg őket. Kutyánkat utána samponnal is megfürdethetjük, hogy lemossuk róla ennek a kellemetlen szagú vegyszernek az illatát.

Ha szükséges a műveletet ismételjük meg  1-max 2héten belül, de egy dologra nagyon figyeljünk, ha kutyánk bőre sebes a bolhák miatt, akkor NE ismételjük meg a vegyszeres kezelést, mert ez a szer felmarhatja még jobban kutyusunk sebeit. Ha nincs seb/folt, akkor nincs gond.

2. lépés:

A kutyusunkra a kezelést követően- tehát miután megfürdettük ebben a vegyszerben – rá 2-3napra tegyünk rá spot on-t vagy bolhanyakörvet. Így kutyusunk nem tud majd visszafertőződni.

A különböző megelőzési módokról még később írok.

3. lépés:

A lakás fertőtlenítése. Ez az, amit a cikk elején említettem, hogy akár mi küzdünk a bolhák ellen, akár kozmetikus segítségét kértük, ez a lépés mindenképpen ránk marad.

Ahol a kutya mozgott, azok a területek fertőzöttek. A bolhák óriási túlélőek, ezt a részt nagyon komolyan kell venni.

 • Ami mosható, azt 60-90°-on mossuk ki. Kutya ágya, játékai, takarója, szőnyegeink. Ha velünk alszik, akkor az ágyneműnket is. Itt nem kell külön fertőtlenítő szer, használhatunk, ha akarunk, de a magas hőfokos mosás a lényeg, az kiírtja az esetleges petéket a textíliában.
 • Maga a lakás fertőtlenítése során 2-3naponta porszívózzunk ki. Ha cserélhető porzsákos porszívónk van, dobjuk ki a porzsákot is, MINDEN porszívózás után. A bolhák, innen is visszamásznak, s a peték a porban is kikelnek.
 • A lakásban a mosható felületeket, kő, parketta(fugára, parketta repedésekre külön figyeljünk) mossuk fel Insecticide 2000 nevű vegyszerrel, ha nem sikerül ilyet beszereznünk és minden kötél szakad azzal a fertőtlenítővel, amivel a kutyánkat megfürdettük, tehát a Neostomosan-nal is  felmoshatunk, az is sokat segít.

Ezeket a fertőtlenítő kezeléseket ismételjük meg, ahányszor szükséges.

Ha azt látjuk, hogy nem sikerül a lakásból és a kutyánkból kiirtani a bolhákat, akkor kérjünk szakszerű segítséget, a kutyához kutyakozmetikus segítségét, a lakásunkra pedig a rovarirtókat.

7, Utolsó kérdésként fel szokott még merülni, hogy a gazdi fertőződhet-e, bolhás lehet-e?

Olvashattuk, hogy van külön emberbolha is, de ez sajnos nem ment meg minket, hogy a kutyabolha, macskabolha ne csíphetne minket is. Mindig a melegebb hőmérséklet felé megy, tehát ezért inkább a kutyán landolnak, de ha nagyon elterjed a bolha a lakásban az embert is bizony elkezdi csipkedni, meg mászik is emberen, de túl sokáig nem időz emberen, mert zavarja, hogy nem tud elbújni a szőrben.

Ha már embert is csíp a bolha, az azt jelenti, hogy elterjedtek a lakásban, s elég nagy a fertőzés.

Összefoglalva egy bolha még nem csinál kolóniát, ennyire nem kell megijedni. :)

De fontos a megelőzés, mindig legyen nyakörv vagy spot on vagy bármi, ami segíti a bolhátlan, nyugodt életet szeretett kutyusunknak. Figyeljünk nagyon oda, a mi és az otthonunk szempontunkból sem mindegy, de kutyánknak egy bolhás fertőzés nagyon-nagyon kellemetlen és hosszan tartó folyamat. Egyrészt mire a kutyából kiirtódik a bolha, addig rengeteget szenved, fájdalmasak a csípések és a bőrén sokáig tart a gyógyulás. Idegileg pedig akár fél évig is tarthat a kutyánál, amíg túl lesz egy komoly bolhainvázión, s nem ráng a kis bőre, illetve nem kap oda a testéhez, ha valami véletlenül hozzáér.

Folytatás következik a kullancsokkal…

A KutyaPont Kutyakozmetika megnyitásával az egyik gyerekkori álmom valósult meg. Mindig is szerettem az állatokat. Fitalon állatorvos szerettem volna lenni, de szüleim inkább a jogi terület felé tereltek. Így végül az Államigazgatási főiskolán szereztem diplomát. A sok éves irodai feladatok és az estig tartó papírmunka közben határoztam el, hogy pályát módosítok és visszatérek a gyerekkori álmokhoz: 2011-ben úgy döntöttem állatokkal szeretnék foglalkozni és kutyakozmetikus leszek.

Eszter és Oszkár